Dagworkshop Een eigen plek

Je eigen ruimte nemen, om even later weer te kunnen geven…

Vroeger bouwde ik hutten. Samen met mijn broer, zus en mijn neefjes en nichtjes. We ontwierpen huizen, kastelen, grotten en een circus. We nodigden mensen uit in ons dorp van doeken en wasknijpers. Het was een feest, elke keer weer. En nu, jaren later, heb ik er gewoon mijn werk van gemaakt.

Hoe fijn is het om kinderen spelenderwijs te leren hoe je ruimte kan en mag nemen voor jezelf in de deze wereld waarin we elke dag geconfronteerd worden dingen die moeten, dingen die horen, dingen die altijd zo zijn. Hoe fijn is het om te leren dat je ook mag kiezen voor jezelf, zonder die ander daarbij op zijn tenen te trappen. Je eigen ruimte nemen, om even later weer te kunnen geven. Je grens aangeven zonder het gevoel te hebben dat je iets fout hebt gedaan. Je grens aangeven, omdat je dan gewoon goed voor jezelf zorgt! En zo geniet ik elke keer weer van het bouwen van hutten op de wei. Deze dagworkshop stond in het teken van een eigen plek. En zoals wij mensen een eigen plek nodig hebben, hebben dieren,insecten die ook nodig. De dag eindigde met een mooie creatie van een zelfgemaakt insectenhotel. En toen we de huisjes aan het vullen waren, kwamen de verschillende insecten al een kijkje nemen.

Het was een dag waarin de nieuwsgierigheid, de eigenheid, de ontdekking en verwondering voelbaar waren. Allemaal mooie momenten om stappen te zijn in persoonlijke ontwikkeling. Trots op de kids!

DSC_0061 (Kopiëren) (2)